Behandlingsstol som alternativ til hospitalsseng

Når en behandlingsstol kan være alternativ til hospitalssengen

Den rette ressourceanvendelse er vigtig i sundhedsvæsnet. En måde at kombinere optimal ressourceanvendelse med den gode patientoplevelse og høj medarbejdertilfredshed kan være anvendelsen af multifunktionelle behandlingsstole som alternativ til hospitalsseng i visse patientforløb.

Artiklen her er tænkt som inspiration til, hvilke overvejelser, man kan gøre sig, når man ønsker at arbejde med behandlingsstole som alternativ til hospitalsseng. F.eks. i Akutafdelinger og i ambulatorier. 

Generelle egenskaber ved en behandlingsstol, der skal erstatte hospitalsseng

Fordelene ved at anvende en behandlingsstol i stedet for en hospitalsseng, f.eks. i accelererede forløb, er, at:

 • Behandlingsstolen optager mindre plads på stuen end en seng
 • Patienten sidder i eget tøj = ikke omklædning og vask efterfølgende af patienttøj
 • Patientens oplevelse – man føler sig mindre syg, når man ikke bliver lagt i en hospitalsseng

Når stolen skal erstatte hospitalssengen, så er der nogen af sengens egenskaber, man gerne vil have i stolen af hensyn til:

 • Patientsikkerheden
 • Patientkomforten
 • Ergonomien for personalet

Disse er:

Trendelenburg
I tilfælde af nødssituationer, er det vigtigt, at stolen har Trendelenburg-indstilling. Vælg evt. en stol, der har både elektrisk og manuel Trendelenburg.

Behandlingsstol med trendelenburg fra Alcyon

Forprogrammerede indstillinger
Både i forhold til ergonomien hos personalet og komforten for patienten kan de anbefales at vælge en stol med forprogrammerede, elektriske indstillinger, som indstiller stolen ergonomisk optimalt til forskellige behov. F.eks.:

 • Stole-indstilling
 • Fladt leje
 • Hvileposition

Behandlingsstol til ambulant behandlingBehandlingsstol til ambulant behandlingBehandlingsstol til ambulant behandling

Centralbremse
Af hensyn til både effektivitet og sikkerhed, er det en god ide at vælge en stol med centralbremse, ligesom hospitalssengen har, så alle fire hjul låses på én gang.

Retningsstyr, dobbelthjul og kabelophæng
Behandlingsstole kan – ligesom hospitalssenge – bruges til patienttransport. Af hensyn til den fysiske belastning for den person, der skubber stolen, kan det anbefales at vælge en stol med retningsstyr og dobbelthjul, hvis man forventer, at stolen relativt ofte skal bruges til patienttransport. Kabelophæng på stolen er vigtig under transport, så man ikke kommer til at køre strømkablet over og ødelægge det.

Batteri back-up
Ligesom på hospitalssengen er det, af sikkerhedsmæssige hensyn, relevant at vælge en behandlingsstol, der har batteribackup af de elektriske funktioner.

Lydsvage motorer og betrækkets kvalitet
Det er en stor fordel at vælge en behandlingsstol med lydsvage motorer, da der ofte sidder flere patienter på stuen. Idet man helst vil undgå at forstyrre ”naboen”, er det rarest for patienten hvis stolen kan indstilles løbende uden at det larmer og man føler, man generer andre. Polstring, betrækkets overflade og måde syninger og samlinger er udført betyder meget for, hvor behageligt, det er, at befinde sig i stolen. Der kan være stor forskel på kvaliteten af betræk og polstring i behandlingsstole.

Hygiejne
Af hygiejnemæssige årsager er det relevant at vælge en behandlingsstol med så få synlige samlinger, syninger osv. som muligt, så der ikke er steder, skidt og bakterier kan samle sig. Og med jævne overflader, som er nemme at komme til at vaske og desinficere. Stole, der er CE-godkendt som medicinsk udstyr i klasse 1 overholder de europæiske standarder for hygiejne i kliniske miljøer.

Tilbehør
Ligesom til hospitalssengen fås der en lang række tilbehør til behandlingsstole, som kan være med til at lette arbejdet omkring stolen for personalet og gøre opholdet mere komfortabelt for patienten.

Tilbehør kan f.eks. være:

 • Valg mellem forskellige slags armlæn eller valg mellem armlæn eller sengehest på stolen
 • Antistatisk hjul, antistatisk betræk
 • Nakkepude eller nakkepølle
 • Sidepolstring af stolen
 • Ekstra blødt betræk og ekstra trykaflastende polstring i sædet
 • LED-læselampe
 • Monteret patientbord på stolen
 • Transparent plastic-cover på ben-delen/fodstøtten
 • Skubbehåndtag, der også fungerer som papirrulleholder
 • Monteret, svingbart dropstativ
 • Diverse skinner monteret på siderne til at holde udstyr, poser m.m.
 • Oxygenflaskeholder monteret på ryglænet
 • Ekstra batteri og opladestander til montering på væg

Diverse specialudstyr som operationsbord til hånd-/armkirurgi, Goepel-holdere, forskellige typer af udskiftelige nakkestøtter til ENT, EKG, EEG m.m., hvis stolen også skal bruge ved undersøgelser/behandling

Valg af behandlingsstol

Der findes mange forskellige typer af behandlingsstole på markedet, og mange af dem kan desuden konfigureres specifikt iht. konkrete behov på afdelingen. Der findes også en række forskelligt tilbehør til de forskellige typer af stole.

I ALCYON er vi certificeret, dansk forhandler af behandlingsstole af den tyske producent GREINER. I de næste afsnit vil vi gennemgå nogle af overvejelserne, der ligger til grund for design og funktioner i vores multifunktionelle behandlingsstol Multiline Next AC og dens “søster” Multiline Next AC+ og gøre rede for de særlige karakteristika ved disse modeller.

Multiline Next AC – en multifunktionel behandlingsstol til transport, hvile, undersøgelse og behandling

Multifunktionel behandlingsstol til akutmodtagelser m.m Behandlingsstol til ambulant behandling

Multifunktionelle behandlingsstole er det modsatte af behandlingsstole, udviklet til ét specielt formål/undersøgelse/speciale (=special-stole). Fordelen ved de multifunktionelle behandlingsstole er, at de ofte kan gøre det ud for flere forskellige typer produkter – samlet i én stol.

Tanken er, at man ikke behøver anvende både behandlings-/transportleje, hvilestol, transportstol, undersøgelsesleje m.m., men at man har alle funktionerne i én og samme stol.

F.eks. er stolen her både tiltænkt brugt som:

 • Undersøgelsesleje
 • Behandlingsstol
 • Transportstol
 • Hvilestol

Du kan læse mere i artiklen her om de to behandlingsstole og hvordan de supplerer hinanden.

Sådan vejleder man patienten til et godt ophold i stolen

Det er altid en god ide at introducere patienten til behandlingsstolens funktioner og indstillingsmuligheder, når patienten bliver anvist stolen i stedet for til en seng. Formålet er, at patienten udnytter stolens funktioner for at få det mest mulige ophold i stolen, herunder især når stolen anvendes som hvilestol/opvågningsstol.

Her er nogle ideer:

 • Instruer patienten i, hvordan man stiger ind og ud af stolen. Nogle behandlingsstole er beregnet til at stige ind fra siden – ligesom når man stiger ind i en seng. Andre stiger man ind eller ud af ligesom en almindelig stol
 • Gennemgå fjernbetjeningen og de forprogrammerede indstillinger. De forprogrammerede indstillinger er tiltænkt at understøtte de mest ergonomisk korrekte positioneringer af kroppen i stolen
 • Opfordre gerne patienten til at skifte jævnligt mellem de forskellige indstillinger. Det gør opholdet mere behageligt, hvis man f.eks. skal opholde sig i stolen i lidt længere tid
 • Tilbyd patienten et tæppe og en almindelige hovedpude som supplement til den nakkepude, der er på stolen, som de kan bruge, hvis de vil lægge sig helt ned i stolen (fladt leje). Med et tæppe omkring sig og en rigtig pude ligger man bedre, når man skal ligge lidt tid

Hav gerne et rullebord eller andet sengebord til rådighed ved stolen til lidt opbevaring og til at stille drikkevarer og lign.

Der kan også tilbyde underholdning ved stolen i form af Det digitale sengebord, SMT. Det kan både give patienten adgang til internettet og anvendes som TV, hvis stolen ikke står på en enestue med TV. 

I videoen her kan du høre Christinas fra Akutafdelingen på Aalborg Universitetshospital ideer til, hvordan Det digitale sengebord kan hjælpe, hvis tiden føles lang, når man er på sygehuset: