Tidlig Mobilisering af intensivpatienten ved hjælp af intensivsengen

Sådan understøtter Multicare Intensivseng Tidlig Mobilisering

Vores intensivsenge er specielt designet, i brugerdrevne processer og baseret på forskning og kliniske studier, til at understøtte Tidlig Mobilisering af patienterne på intensiv. F.eks. den intelligente seng til intensiv terapi, pleje og behandling: Multicare, som du kan læse mere om i artiklen herunder. Du kan også gå til den helt nye temahjemmeside for Multicare og læse afsnittet om Tidlig Mobilisering her.

Tidlig Mobilisering af intensivpatienten som strategi til forebyggelse af sengelejekomplikationer

Vi ved, at det langvarige sengeleje påvirker det meste af kroppen og kan medføre komplikationer som tryksår og lungebetændelse hos intensivpatienten. En anerkedt strategi til at forebygge sengelejekomplikationer er Tidlig Mobilisering. Dette indlæg handler om, hvordan intensivsengen understøtter Tidlig Mobilisering af intensivpatienten.

Du kan også se videoen her, som er optaget af CareNet Digital i forbindelse med et fagligt arrangement om Sengeleje uden mén – forebyggelse af sengelejekomplikationer med velfærdsteknologi – arrangeret i samarbejde med Alcyon og Københavns Professionshøjskole. Her demonstrerer Maja fra Alcyon, hvordan Multicare Intensivseng er udviklet konkret til at understøtte Tidlig Mobilisering af intensivpatienten

Sådan understøtter intensivsengen Tidlig Mobilisering i fire faser

Tidlig Mobilisering af intensivpatienten begynder allerede med den bevidstløse patient, hvor man kan arbejde systematisk med intensivsengens indstillinger af liggefladen og terapifunktionerne:

 • Sidekip af sengebund
  • Understøtter nænsom lejring (hver 2. time).
  • Automatisk, målrettet venderegime, der passer til den enkelte patient kan anvendes f.eks. når patienten sover eller hvis patienten ikke tolerer manuelle vendinger
  • Mikroshifting med helt ned til 1 grad hvis patienten ikke tolererer mere end det
 • Præcis 30 graders indstilling af ryg ved hjælp at tryk på en knap forebygger lungekomplikationer f.eks. VAP hos respiratorpatienter. Intensivsengens madras trykudligner og intensivsengen registrerer også at man har haft ryggen indstillet korrekt i løbet af døgnet. Når man hæver ryg og ben samtidigt, udvider sengebunden sig to steder, som forebygger tryksår hos patienten.
 • Man kan også foretage den daglige vejning af patienten ved hjælp af indbygget vægt i intensivsengen, så man ikke behøver at håndtere patienten unødigt.

Når intensivpatienten kommer til bevidsthed

Kan han opleve, at hans core er svækket på grund af sengelejet, så han har svært ved at støtte sig selv i oprejst og opretstående stilling, og at han nemt bliver svimmel på grund af lavt blodtryk. Man bruger intensivsengen til den indledende træning og terapi for at øge sikkerheden og mindske risikoen for fald, hvis patienten bliver svimmel eller ikke har kræfter undervejs i træningen.

 • Stoleindstilling kan bruges til:
  • Bedre respiration og blodgennemstrømning
  • Træning af balance
  • Træning af coremuskulatur
 • Omvendt Trendelenburg og støtte på fodgavlen kan bruges i den vægtbærende træning med muskelstyrkende øvelser, så patienten vænner sig til at komme op i stående stilling

Det endelige mål: Når intensivpatienten er klar til at stå ud af sengen, hjælper en intensivseng til 

 • Mobilisering ud af intensivsengen: Undgå fald pga. svimmelhed, aktiv involvering og optimal udnyttelse af egne kræfter.
 • Nose over toes med sidekip og udstigningshåndtag
Inspirationsvideoer om Tidlig Mobilisering af intensivpatienten ved hjælp af Multicare Intensivseng

Tidlig Mobilisering med intensivseng – fase 1

Tidlig Mobilisering med intensivseng – fase 2

Tidlig Mobilisering med intensivseng – fase 3

Tidlig mobilisering med intensivseng – fase 4

Fysioterapi ved hjælp af intensiv terapisengen Multicare 

Mere info om intensivsengen

Læs mere på Multicares produktside – og kontakt os, hvis du har interesse i at afprøve sengen i jeres arbejde med Tidlig Mobilisering af intensivpatienterne. Du kan også besøge LINET’s hjemmeside, de er verdens førende, hvad angår intensivsenge til alle formål. Alcyon er certificeret forhandler af hele sortimentet af intensivsenge fra LINET og har udviklet et komplet implementeringskoncept målrettet danske intensivafdelinger.